top of page
m21 photosession-236_edited.jpg

9. Norbert Tadema Damman

Mijn naam is Norbert Tadema Damman, in Nederland had ik samen met mijn broer de zaak van mijn vader overgenomen in groot-keukentechniek met rond de 60 personeelsleden. Ikzelf was verantwoordelijk voor de verkoop van de producten. Om naast het drukke zakelijke leven ontspanning te hebben had ik twee hobby’s, de eerste het africhten van honden en de tweede het duiken.

 

Met het africhten van honden ben ik al vroeg begonnen (18 jaar) en heb eigenlijk mijn hele leven “werkhonden / Politiehonden” gehad en opgevoed, al vroeg heb ik daar meerdere diploma’s en certificaten in behaald en volg nog steeds de nieuwste methoden en cursussen om goed ‘bij’ te blijven in deze hondensport. 

Meer van Norbert

Op Bonaire ben nu 9 jaar actief bezig met lesgeven aan andere om te laten zien dat als je positief met een hond traint dit sneller en betere resultaten geeft. Mijn tweede hobby was duiken, in Nederland dook ik het gehele jaar zowel in de zomer als ook de  winter, en ook hier mijn brevetten in behaald om les te mogen geven. Ikzelf ben SSI DIvecon Instructor en gaf elk weekeinde les bij een duikclub dicht bij huis. Door het duiken ben ik terecht gekomen op Bonaire in 1996, de eerste jaren met vakantie een aantal keer per jaar en toen zich de mogelijkheid voor deed om me te vestigen hebben mijn vrouw en ik de stap genomen om op Bonaire te gaan wonen. In de begin jaren dook ik nog vrij veel op dit mooie eiland maar al snel begon mijn hobby het opleiden en africhten van honden mijn voorkeur te krijgen mede omdat ik veel mensen hun hond op de verkeerde wijze zag opvoeden en behandelen.

 

En ook de zwervende honden waarvan er veel een baasje hebben gehad maar waarschijnlijk werden afgedankt omdat de honden niet deden wat de baasjes graag zouden willen. Zodoende ging ik ook me meer verdiepen in de wetgeving met betrekking tot het Dierenwelzijn en met name de honden op Bonaire en het viel me op dat er al jaren niet gehandhaafd werd op de wijze zoals dat zou moeten ondanks dat er oude achterhaalde wetgeving was, dit heeft mij doen besluiten om me aan te sluiten bij een politieke partij. Want hierin moet verandering komen. En natuurlijk moet deze achterhaalde wetgeving zo vlug mogelijk vervangen gaan worden voor een goede wetgeving voor het Dierenwelzijn anno 2023. Ik hoorde van M21 (Movementu21) en ben in gesprek gegaan met mvr. Daisy Coffy en al gauw bleek dat we dezelfde politiek denkbeelden en raakvlakken deelden. De huidige partijen willen Bonaire laten groeien en proberen de ontstane problemen achteraf op te lossen.

 

M21 is van mening dat groei mogelijk is maar met dit verschil ‘groei is vooruitkijken’, met andere woorden los de problemen die kunnen gaan ontstaan eerst op en groei verder. Dit is wat mij aansprak en heb me daarom als kandidaat gevoegd bij M21. Met de juiste zienswijze en het naar de toekomst kijken heeft de politiek mij doen inzien dat er nog veel moet veranderen en ook dat wat andere partijen al jaren hebben nagelaten te doen omdat ook dit op te pakken en te zorgen voor een positief resultaat. Ikzelf ben als dierenvriend en al meer dan 40 jaar bezig met het werken met honden op alle vlakke van deze sport en ben dan ook erg gemotiveerd op aan de slag te gaan voor de dieren op Bonaire. M21 - het verschil ofwel, M21 - E Diferensia.

bottom of page